Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2013

Κάλεσμα Στήριξης



ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΛΜΕ

Το συνδικαλιστικό κίνημα σε  μια κρίσιμη περίοδο για τη χώρα, την
εκπαιδευτική κοινότητα αλλά και το δημόσιο σχολείο, δείχνει, δυστυχώς, κατώτερο των περιστάσεων.
Οι συνδικαλιστικές παρατάξεις αναλώνονται σε πολιτικές διαμάχες, ανούσιο πόλεμο ανακοινώσεων, αλληλοκατηγορίες, διασπάσεις και διαγωνισμό επαναστατικότητας.
Παρόλα αυτά έχουν καθεστωτική λογική, θεωρούν την ΕΛΜΕ ιδιοκτησία τους, το ΠΥΣΔΕ όργανο εξυπηρέτησης ημετέρων και επίδειξης παραγοντισμού και τις γενικές συνελεύσεις πεδίο πολιτικής καθοδήγησης και ιδεολογικής αυτοεπιβεβαίωσης,  κομματικής εκμετάλλευσης και χειραγώγησης των συναδέλφων.
Οι συνδικαλιστικές παρατάξεις λένε ακριβώς τα ίδια τα τελευταία 15 χρόνια τουλάχιστον, και έχουν καθιερωθεί στη συνείδησή μας ως μέρος του συστήματος.
Για κάποιους η απάντηση σε όλα τα ερωτήματα είναι “όχι” και ο τρόπος δράσης ανεξάρτητα του προβλήματος “η απεργία διαρκείας”, ενώ η μόνη μάχη είναι για το πολιτικό πλαίσιο ώστε να μετρηθούν τα κουκιά.  
Οι παρατάξεις δείχνουν να μην καταλαβαίνουν τι γίνεται, να μην επικοινωνούν με τους συναδέλφους. Δεν ακούν, προσπαθούν μόνο να πείσουν. Δεν διαλέγονται, μονολογούν. Δεν κάνουν ποτέ λάθος και δεν παραδέχονται άλλες απόψεις ή λύσεις. Φταίνε πάντα οι άλλοι. Κανείς δεν ζήτησε ποτέ από τους συναδέλφους μια συγνώμη.    
Όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι οι παρατάξεις και το συνδικαλιστικό κίνημα γενικότερα δεν μπορεί (ή ίσως δεν θέλει) να δώσει λύσεις, να πάρει ουσιαστικές πρωτοβουλίες και κυρίως δεν μπορεί να εμπνεύσει και να συσπειρώσει τον κλάδο των εκπαιδευτικών.
Όλα αυτά δεν μας αφήνουν αδιάφορους. Θέλουμε έναν άλλο συνδικαλισμό, ο οποίος θα εκπροσωπεί τους συναδέλφους και δεν θα καλύπτει τις κομματικές επιδιώξεις ή την πολιτική ματαιοδοξία. Στις εκλογές της ΕΛΜΕ θέλουμε να στηρίξουμε μια πραγματικά ανεξάρτητη ομάδα ανθρώπων, η οποία θα εκφράζει τους συναδέλφους:
  • Χωρίς κομματικές δεσμεύσεις
  • Χωρίς ιδεολογικές αγκυλώσεις
  • Χωρίς παραγοντισμούς και ηγεμονισμούς 
  • Χωρίς την μοναδική αλήθεια και τους αναγκαστικούς  μονόδρομους.
Δυστυχώς δεν υπάρχει τέτοια παράταξη - Δυστυχώς δεν υπάρχει η άλλη άποψη.

Είμαστε μια ομάδα εκπαιδευτικών με γενικά διαφορετικές αφετηρίες, διαφορετικές πολιτικές τοποθετήσεις, διαφορετικές κομματικές προτιμήσεις  και διαφορετικές απόψεις οι οποίοι έτυχε να υπηρετούμε στο ίδιο σχολείο ή να γνωριζόμαστε.
Κάποιοι από εμάς κάναμε στην Γενική συνέλευση του Σεπτεμβρίου μια άλλη πρόταση ενάντια στον διαπαραταξιακό μονόδρομο της μίας άποψης. Αναλύσαμε πολιτικά (όχι κομματικά) την κατάσταση και δυστυχώς δικαιωθήκαμε. Παρά την αρχικά πολύ μεγάλη συμμετοχή, η απεργία δεν είχε ούτε διάρκεια, ούτε πέτυχε τελικά κάποιο από τους στόχους της και δυστυχώς δεν ανέτρεψε την απόφαση για την διαθεσιμότητα των συναδέλφων, ούτε σταμάτησε τη διάλυση της τεχνικής εκπαίδευσης. Παράλληλα όμως εξάντλησε τους συναδέλφους  έκαμψε το αγωνιστικό φρόνιμα και απαξίωσε περεταίρω τις συνδικαλιστικές ηγεσίες.   

Η παραπάνω εμπειρία  μας έδειξε δύο πράγματα:

1. Ότι μπορούμε να συνεννοηθούμε αν μιλήσουμε ανοιχτά με ειλικρίνεια χωρίς προκαταλήψεις. Μπορούμε να συνθέσουμε απόψεις και να παράγουμε προτάσεις.
2. Ότι μπορούμε να πάρουμε πρωτοβουλίες και να συσπειρώσουμε  αν ξεφύγουμε από τις ιδεολογικές αγκυλώσεις και τους κομματικούς μονόδρομους.  

Είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε, να συμφωνήσουμε, να διαφωνήσουμε και τελικά να συνθέσουμε. Μπορούμε να συνεννοηθούμε γιατί, εν τέλει, είναι περισσότερα αυτά που μας ενώνουν από αυτά που μας χωρίζουν .
Είδαμε ότι μπορούμε και αφού δεν τολμά κανείς άλλος το κάνουμε εμείς.
Δημιουργούμε ένα ψηφοδέλτιο με στόχο να συνθέσουμε τις διαφορετικές απόψεις και όχι να τις αποδομήσουμε, για να προσθέσουμε  τις δυνάμεις μας και να αφαιρέσουμε τις διαχωριστικές γραμμές, για να πολλαπλασιάσουμε την συμμετοχή μας και να διαιρέσουμε τα προβλήματα.  
·         Δεν υποσχόμαστε θαύματα.
·         Δεν έχουμε κεντρική γραμμή, δεν έχουμε πανελλαδική εμβέλεια.
·         Δεν ανήκουμε σε καμία συνδικαλιστική ή κομματική παράταξη.
·         Δεν έχουμε πρόγραμμα ούτε έτοιμες λύσεις.
·         Δεν θέλουμε να σας πείσουμε για κάτι, ούτε έχουμε πολιτικό πλαίσιο να υιοθετήσετε ούτε αγωνιστικό πρόγραμμα να ακολουθήσετε.
·         Δεν κινδυνολογούμε για να σας φοβίσουμε και να σας καλέσουμε υπό τη σκέπη της δικής μας προστασίας.
·         Δεν θέλουμε να γίνουμε “συνδικαλιστές”. Θέλουμε να ακούσουμε το συνάδελφο και να μεταφέρουμε την φωνή του, να την ενώσουμε με τη δική μας ώστε επιτέλους να ακουστούμε. Θέλουμε να προσπαθήσουμε να εκφράσουμε και να εκπροσωπήσουμε επάξια τους συναδέλφους.
Απευθυνόμαστε στο συνάδελφο που δεν συμμετέχει, στο  συνάδελφο που έχει απογοητευτεί από τους συνδικαλιστές και το συνδικαλισμό, στο συνάδελφο που δεν ξέρει τι να ψηφίσει στις εκλογές της ΕΛΜΕ γιατί οι παρατάξεις δεν τον εκφράζουν πια.

Στις εκλογές της επόμενης Τετάρτης σας καλούμε να μας στηρίξετε και να συμμετέχετε.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ  ΟΜΑΔΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ