Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου 2013

Πoιοι ΕίμαστεΕίμαστε μια ομάδα εκπαιδευτικών με γενικά διαφορετικές αφετηρίες, διαφορετικές πολιτικές τοποθετήσεις, διαφορετικές κομματικές προτιμήσεις  και διαφορετικές απόψεις οι οποίοι έτυχε να υπηρετούμε στο ίδιο σχολείο. Είμαστε ομάδα ανεξάρτητων αυτοδύναμων και ανένταχτων προσώπων οι οποίοι δεν φοβόμαστε τον διάλογο ούτε θέλουμε να επιβάλουμε τις απόψεις μας.
    Τον Περασμένο Σεπτέμβριο κάναμε στην Γενική συνέλευση μια άλλη πρόταση ενάντια στον διαπαραταξιακό μονόδρομο της μίας άποψης. Αναλύσαμε πολιτικά (όχι κομματικά) την κατάσταση και δυστυχώς δικαιωθήκαμε. Παρά την αρχικά πολύ μεγάλη συμμετοχή, η απεργία δεν είχε ούτε διάρκεια, ούτε πέτυχε τελικά κάποιο από τους στόχους της και δυστυχώς δεν ανέτρεψε την απόφαση για την διαθεσιμότητα των συναδέλφων, ούτε σταμάτησε τη διάλυση της τεχνικής εκπαίδευσης. Παράλληλα όμως εξάντλησε τους συναδέλφους  έκαμψε το αγωνιστικό φρόνιμα και απαξίωσε περεταίρω τις συνδικαλιστικές ηγεσίες.   Τις τελευταίες μέρες με έκπληξη διαβάσαμε διθυραμβικά σχόλια για την απεργία διαρκείας, της μιας εβδομάδας. Αυτό μας δείχνει ότι οι παρατάξεις έχουν χάσει την επαφή με την πραγματικότητα.
Περιχαρακωμένες γύρω από ένα ασφυκτικό ιδεολογικό πλαίσιο, έχοντας  ξύλινο λόγο και έτοιμες λύσεις δεν ακούνε το μέσο συνάδελφο προσπαθούν μόνο να πείσουν .
Καθεστωτική λογική,  Παραγοντισμός  , Μονολιθικές απόψεις , Διωγμός της αντίθετης άποψης , Καθολική άρνηση διαλόγου , λαϊκίστικος  συνδικαλιστικός μαξιμαλισμός , Μονόλογος κομματικής διαφώτισης , Δράση παραταξιακών μηχανισμών είναι τα κύρια προβλήματα τα οποία δυστυχώς διατρέχουν όλες τις κομματικές παρατάξεις.
Την  ΕΛΜΕ δεν την βλέπουμε σαν όργανο άσκησης μικροκομματικής πολιτικής ούτε τους συναδέλφους σαν μάζα άσκησης επαναστατικής γυμναστικής .

Σε μια κοινωνία που σπαράσσεται  από τα αλλεπάλληλα μνημόνια και την καταιγίδα των μέτρων. Σε μια κοινωνία που καταργούνται καθημερινά κατακτήσεις δεκαετιών , σε αυτή την κοινωνία είμαστε μόνοι μας . Χωρίς συμμάχους , χωρίς συμπάθειες,  χωρίς  υποστηρικτές. Για να συμβεί αυτό χρειάστηκαν αρκετά χρόνια προσπάθειας , συνδικαλιστικής αυθαιρεσίας , μικροκομματικών παιχνιδιών και διαπλοκής με την εξουσία .  Θα πρέπει να δούμε ανάγκες των μαθητών , των συναδέλφων του σχολείου και της κοινωνίας και να ανταποκριθούμε. Πρέπει να αποκαταστήσουμε τον Έλληνα εκπαιδευτικό στα μάτια της κοινωνίας αφού όμως πρώτα αποκαταστήσουμε τα συνδικαλιστικά όργανα στα μάτια του εκπαιδευτικού. Θέλει δουλειά , συνέπεια και συνέχεια.  
Δεν στρεφόμαστε ενάντια στο συνδικαλισμό αφού συνδικαλιζόμαστε
Δεν επιλέγουμε τον εύκολο δρόμο της καταγγελίας ή της αποχής
Συμμετέχουμε γιατί πιστεύουμε στις συλλογικότητες. Αγωνιζόμαστε γιατί πιστεύουμε στη δύναμη του διαλόγου, στη δύναμη του κλάδου όταν πορεύεται ενωμένος. 

Δεν έχουμε πολιτικό πλαίσιο γιατί θέλουμε να ενώσουμε και όχι να χωρίσουμε..
Δεν έχουμε αγωνιστικό πρόγραμμα  γιατί δεν πιστεύουμε σε προκάτ λύσεις ή σε ένα φάρμακο δια πάσαν νόσο.
Δεν έχουμε ιδεολογική ταμπέλα γιατί είμαστε διαφορετικοί μεταξύ μας 

Γνωρίζουμε καλά ότι αυτά σε πολλούς ακούγονται περίεργα , αδύνατα ή αφελή.
Ξέρουμε ότι νιώθουν ανασφαλείς χωρίς την ιδεολογική, κομματική η παραταξιακή κάλυψη.
Καταλαβαίνουμε ότι ακούγεται αιρετικό να δίνουμε την δυνατότητα σε όλους να μιλήσουν,  να ακουστούν και άλλες απόψεις να συνδιαμορφωθούν θέσεις και να συναποφασιστούν  δράσεις.
Αντιλαμβανόμαστε ότι είναι πρωτάκουστο ένα κείμενο να διαμορφώνεται ελεύθερα από τόσους ανθρώπους.

Είναι σίγουρο ότι κάποιοι έχουν συνηθίσει να έχουν απαντήσεις για όλα
. Η πολιτική καθοδήγηση βολεύει, η λογική ανάθεσης της εκπροσώπησης  επαναπαύει,  το πολιτικό πλαίσιο περιχαρακώνει και οι τεχνητές διαφορές ομαδοποιούν. Οι ταμπέλες διαχωρίζουν και φτιάχνουν μαντριά με φίλους και εχθρούς. 
Εμείς δεν έχουμε εχθρούς . Η δύναμή μας είναι η διαφορετικότητά μας και η ανεξαρτησία μας.
Θέλουμε να ακουστεί η σιωπηλή πλειοψηφία που καταφέρνουμε πάντα να διώχνουμε από τις συνελεύσεις, να ακουστεί η φωνή των συλλόγων, να ακούσουμε τους συναδέλφους που απέχουν , που δεν εκφράζονται , που δεν έχουν πρόσβαση στον αιρετό της τάδε παράταξης
. Η δημοκρατία είναι δύσκολη. Ας ακούσουμε τις άλλες απόψεις και ας προσπαθήσουμε κάποτε να συνθέσουμε και όχι να πείσουμε.

Δεν ήρθαμε για να γαντζωθούμε στις συνδικαλιστικές επάλξεις.
Κύριος σκοπός μας είναι να αφυπνίσουμε, να ενεργοποιήσουμε , να εισαγάγουμε καινά δαιμόνια. Καλούμε τους συναδέλφους να μας πλαισιώσουν, να μας δυναμώσουν και γιατί όχι να μας αντικαταστήσουν .

Ανεξάρτητα από το σημερινό αποτέλεσμα υποσχόμαστε ότι θα συνεχίσετε να ακούτε την ενοχλητική φωνή μας .

Ίσως δεν είμαστε οι πιο έμπειροι, οι πιο ικανοί ή οι πιο κατάλληλοι

Αναμφισβήτητα όμως είμαστε θαρραλέοι
Αναμφισβήτητα όμως είμαστε πρωτοπόροι

Ενώνουμε τις δυνάμεις μας - Συνθέτουμε τις απόψεις μας - Διατηρούμε την αυτονομία μας

Σας καλούμε να μας στηρίξετε
Δυναμή μας είναι η συμμετοχή σας.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ ΟΜΑΔΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ