Τρίτη, 19 Απριλίου 2016

Όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουνΣυνάδελφοι,
Μια ακόμη σχολική χρονιά βαδίζει σιγά σιγά  προς την τελική της ευθεία και στην ΕΛΜΕ Χανίων όλα θυμίζουν …χθες. Τι κι αν άλλαξαν οι συσχετισμοί των παρατάξεων, το προεδρείο και η σύσταση του ΔΣ; Η ΕΛΜΕ Χανίων μοιάζει αποκομμένη από την πραγματικότητα του μέσου συναδέλφου, μονόχνοτη και εσωστρεφής, με Γενικές Συνελεύσεις που περνούν απαρατήρητες και με δράσεις περιορισμένης θεματικής και εμβέλειας. Οι όποιες προσπάθειες για μαζικοποίηση της συμμετοχής, άνοιγμα στην κοινωνία  και «αναζωογόνηση » του σωματείου κατεβλήθησαν στο πρόσφατο παρελθόν, δυστυχώς έχουν μείνει στα χαρτιά. Θεωρούμε λοιπόν σκόπιμο να επαναφέρουμε προτάσεις μας, κάποιες από τις οποίες μάλιστα αποτελούν και αποφάσεις του ΔΣ. Πιο συγκεκριμένα:
Για τις Γενικές Συνελεύσεις
Ακόμα και στις «μαζικές» ΓΣ  η συμμετοχή φθίνει  με την πάροδο του χρόνου με αποτέλεσμα η απόφαση να λαμβάνεται από λιγότερους από τους μισούς συμμετέχοντες. Πρέπει να κάνουμε τις Γενικές Συνελεύσεις μαζικές διαδικασίες διαλόγου και λήψης αποφάσεων και όχι μαραθωνίους μονολόγων. Πρέπει να κρατάμε τους συναδέλφους μέχρι την ψηφοφορία για να αυξήσουμε και το κύρος των αποφάσεων και την συμμετοχή στις δράσεις αφού συναποφασίζω σημαίνει συμμετέχω.  Για τους λόγους αυτούς προτείνουμε:
Πριν τη Γενική Συνέλευση
Ø      Τουλάχιστον 1 εβδομάδα πριν τη Γενική Συνέλευση  να γνωστοποιείται η ημερήσια διάταξη στα μέλη της ΕΛΜΕ.
Ø      Οι συνάδελφοι να ενημερώνονται έγκαιρα από το ΔΣ για την εισήγηση, τις τρέχουσες εξελίξεις τις προτάσεις κλπ
Ø      Οι συνάδελφοι να ενημερώνονται έγκαιρα από τις παρατάξεις (ηλεκτρονικά ή από το  site της ΕΛΜΕ ή και στα blog των παρατάξεων ) για τις θέσεις τις προτάσεις και τα επιχειρήματα της κάθε παράταξης.
Ø      Να προκαλούνται μίνι σύλλογοι στα σχολεία για την ενημέρωση των συναδέλφων ανταλλαγή απόψεων και ζυμώσεις.
Στόχος είναι οι συνάδελφοι να έρχονται στις Γενικές Συνελεύσεις ενημερωμένοι

Κατά την διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης
Ø      Η Γενική Συνέλευση να ξεκινά το ακριβώς στην ώρα της, να υπάρχει εκτιμώμενη ώρα ψηφοφορίας  και τα χρονοδιαγράμματα να τηρούνται με σχετική αυστηρότητα.
Ø      Στη Γενική Συνέλευση  να γίνονται σύντομες τοποθετήσεις των παρατάξεων και μεμονωμένων συναδέλφων  ώστε το σύνολο να μην ξεπερνά την 1 με 1:30 ώρα (πχ. 10 συνάδελφοι από 6 λεπτά, 2 εκπρόσωποι ανά παράταξη ή ότι άλλο αποφασιστεί), Ψηφοφορία  και λοιπά διαδικαστικά 1 ώρα .
Ø      Να υπάρχουν σύντομες δευτερολογίες ή δικαιολόγηση ψήφου
Ø      Εμβόλιμα θέματα να μετατίθενται , εκτός και αν αποφασίσει αλλιώς η συνέλευση.
Στόχος να διαρκούν οι συνελεύσεις όχι παραπάνω από 2 με 2:30 ώρες.

Μετά τη Γενική Συνέλευση
Τα πρακτικά , οι αποφάσεις και τα αποτελέσματα των ψηφοφοριών να αναρτώνται στη σελίδα της ΕΛΜΕ και να αποστέλλονται ηλεκτρονικά στα σχολεία. 


Παράλληλες δράσεις ΕΛΜΕ Χανίων
Το σωματείο να είναι κοντά στον συνάδελφο και να τον αντιλαμβάνεται τόσο ως άνθρωπο με πολλαπλά ενδιαφέροντα και ανάγκες (επιστημονικού, πολιτιστικού και αθλητικού χαρακτήρα) όσο και ως βιοποριστή  με υλικές ανάγκες. Σε συνέχεια λοιπόν των αποφάσεων του ΔΣ με ΑΠ 956 8/5/2014 , 972 6/6/2014 και 992 20/9/2014, προτείνουμε:
Ø      Αναβάθμιση της «κάρτας μέλους ΕΛΜΕ Χανίων»
Με εμπλουτισμό των ειδικών προσφορών  σε προϊόντα και υπηρεσίες από φορείς και εμπορικά καταστήματα της πόλης μας και όχι μόνο, όπως συμβαίνει σε πολλές άλλες ΕΛΜΕ της χώρας
Ø      Υλοποίηση δράσεων
πολιτιστικού , αθλητικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα, καθώς και σύσταση θεατρικής, κινηματογραφικής , φωτογραφικής και  ποδοσφαιρικής ομάδας
Ø      Δημιουργία χώρου συνάντησης εκπαιδευτικών
Υλοποίηση της απόφασης για δημιουργία ενός αξιοπρεπούς αυτοδιαχειριζόμενου χώρου που θα λειτουργεί ως  «στέκι» των εκπαιδευτικών της πόλης.

Οικονομικά θέματα ΕΛΜΕ
Όλοι μας έχουμε υποστεί τα τελευταία χρόνια τις συνέπειες της καταστροφικής οικονομικής πολιτικής της χώρας μας. Σε αυτή την νέα πραγματικότητα, τα οικονομικά του σωματείου μας δεν μπορεί να επιμένουν στην ίδια κατάσταση. Ζητούμε:
Ø      Την πλήρη διαφάνεια του προϋπολογισμού και των δαπανών της ΕΛΜΕ, με αναλυτικές και σαφείς δημοσιοποιήσεις
Ø      Την πραγματοποίηση Γενικής Συνέλευσης με θέμα τη μείωση της ετήσιας συνδρομής μελών ΕΛΜΕ (με βάση την απόφαση του ΔΣ με ΑΠ 920 13/3/2014 και το ενημερωτικό δελτίο του ΔΣ της ΕΛΜΕ με  ΑΠ 921 13/3/2014  προς τα σχολεία) καθώς και μετατροπή του απεργιακού ταμείου σε ένα ενιαίο ταμείο αλληλεγγύης και κατάργηση κάθε άλλης εισφοράς προς την ΕΛΜΕ.

Δράσεις επαγγελματικής και επιστημονικής βελτίωσης
Η ΕΛΜΕ Χανίων, βάσει καταστατικού, αποτελεί και επιστημονικό σωματείο. Εκτός από αυτό, ένα σωματείο με μέλη μορφωμένα και καταρτισμένα σε όλο το φάσμα των επιστημών, της τεχνολογίας και των τεχνών, και με ένα τόσο σημαντικό και ιδιαίτερο λειτούργημα, είναι αυτονόητο ότι θα έπρεπε να μεριμνά και για την ενημέρωση των συναδέλφων σε θέματα επιστημονικού και επαγγελματικού περιεχομένου. Παράλληλα να μην ξεχνάμε ότι η κοινωνία που μας εμπιστεύεται τα παιδιά της για να τα μορφώσουμε, περιμένει από εμάς την υλοποίηση τέτοιων δράσεων.
 
Προτείνουμε λοιπόν την δραστηριοποίηση του σωματείου και προς αυτή την κατεύθυνση, με (ανοικτές για το κοινό) εκδηλώσεις όπως ημερίδες, σεμινάρια, επιστημονικούς διαγωνισμούς κλπ.
Αποσκοπούμε, με τις παραπάνω προτάσεις, να καταστήσουμε την ΕΛΜΕ Χανίων έναν «ζωντανό οργανισμό» τόσο για το συνάδελφο εκπαιδευτικό όσο και για τον κάθε έναν συμπολίτη μας.  
Παρακαλούμε και τις υπόλοιπες παρατάξεις να βοηθήσουν με τις προτάσεις τους.