Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

Για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους




Για να βάλουμε τα πράγματα στην θέση τους…

Στις 23-9-2014 η παράταξη "Παρέμβαση για την Ρίξη και την Ανατροπή" δημοσιοποίησε κάποια προκήρυξη.  Στην προκήρυξη των Παρεμβάσεων για την Ρίξη και την Ανατροπή αναφέρονται κάποια πράγματα τα οποία θεωρούμε ανακριβή και για τα οποία θα παρακαλούσαμε τους εμπλεκόμενους να πάρουν επώνυμα και ανοικτά θέση









Φίλοι και συνάδελφοι της « Παρέμβασης Εκπαιδευτικών για τη Ρήξη και την Ανατροπή »

            Σε πρόσφατη προκήρυξή σας προχωράτε σε μια εκτενή ανάλυση της κατάστασης τόσο στην παιδεία όσο και στην χώρα γενικότερα. Ορίζετε το περίφημο πολιτικό πλαίσιο, κατονομάζετε τον εχθρό, θέτετε αιτήματα και προτείνετε  τρόπους δράσεις.
           
(Να σας ενημερώσουμε ότι «αυτοαποκαλούμαστε» Αδέσμευτη Ομάδα Καθηγητών και όχι Αυτόνομη, όπως γράφετε. Αλλά κανένα πρόβλημα.)

Δεν σας κρύβουμε ότι αρκετά σημεία της προκήρυξής σας μας βρίσκουν απόλυτα σύμφωνους, όπως φυσικά και ότι κάποια άλλα μας βρίσκουν επιφυλακτικούς ή κάθετα αντίθετους. Αλλά θεωρούμε ότι αυτό είναι δικό μας δημοκρατικό δικαίωμα, όπως ακριβώς είναι και δικό σας το  να καταγράφετε τις απόψεις σας.
Μας λύπησε βαθύτατα όμως, ότι στη συγκεκριμένη προκήρυξη παρουσιάζονται κάποια θέματα μονόπλευρα ή ακόμη χειρότερα με ανακρίβειες που δημιουργούν λανθασμένες εντυπώσεις.  Θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε σε μία σημείο-προς-σημείο απάντηση στην προκήρυξή σας στα σημεία που θιγόμαστε εμείς προσωπικά (ως μέλη της Αδέσμευτης Ομάδας Καθηγητών), παρουσιάζοντας την δική μας εκδοχή των πραγμάτων. Δεν θα το κάνουμε όμως γιατί ένας από τους κύριους στόχους της ομάδας μας είναι να εντοπίζουμε με τους συναδέλφους κοινά σημεία απόψεων και δράσεων και όχι να διχάζουμε και να οριοθετούμε. Δεν θα το κάνουμε ακόμα, γιατί δεν έχουμε μάθει να χειριζόμαστε τον «ξύλινο» επαναστατικό  λόγο με την μαεστρία που εσάς σας έχουν μάθει. Δεν θα το κάνουμε τέλος κυρίως επειδή πρέπει κάποια στιγμή να μάθουμε επιτέλους να συζητάμε γι αυτά που πραγματικά μας απασχολούν και όχι να αναλώνουμε τον πολύτιμο χρόνο των συναδέλφων σε δίχως νόημα βαρύγδουπες σαχλαμάρες. Αυτό είναι άλλωστε και το κλίμα που προσπαθήσαμε από την αρχή να περάσουμε στην ΕΛΜΕ, τόσο στα ΔΣ και τις ΓΣ , όσο και σε διάφορες δράσεις (και όχι να το παίζουμε «καλά παιδιά»).

            Υπάρχει ωστόσο κάποιο σημείο στην προκήρυξη, το οποίο αντικειμενικά, ως μέλη της ΑΟΚ, μας θίγει βαθύτατα, μας βάζει σε πολλές σκέψεις και δεν μπορούμε με τίποτα να το προσπεράσουμε. Αναφερόμαστε στο εξής:
  • Απουσίαζαν το προηγούμενο καλοκαίρι από οποιαδήποτε κινηματική δράση για τους διαθέσιμους (καταλήψεις, διαδηλώσεις, επιτροπή αγώνα κλπ), για να εμφανίζονται στη συνέχεια, στην απελπισία και το αδιέξοδο των απολυμένων, ως τιμητές και προστάτες τους με το να τους περιφέρουν στα βουλευτικά γραφεία, του Σταθάκη οι μεν, του Βολουδάκη οι δε, προς άγρα φυσικά κομματικής πελατείας...
Καταρχήν να ενημερώσουμε ότι η Αδέσμευτη Ομάδα Καθηγητών συστάθηκε στις αρχές του Νοέμβρη του 2013, λίγο πριν τις εκλογές, άρα θα ήταν μάλλον δύσκολο να συμμετέχουμε ως ομάδα σε οποιαδήποτε κινηματική δράση το καλοκαίρι του ’13. Εντάξει, δεν είναι και κανένα κοσμοϊστορικής σημασίας γεγονός, δεν είναι υποχρεωμένος να το γνωρίζει ο συνάδελφος που συνέταξε την προκήρυξη.  Παρόλα αυτά τόσο εμείς που συστήσαμε την ομάδα, όσο και διάφοροι από τους συναδέλφους που μας ψήφισαν ήταν παρόντες σε πολλές δράσεις και σε κάθε περίπτωση παρακολουθούσαν από κοντά τις εξελίξεις.

Στο ζουμί τώρα: Εκτός από το ότι αυτό αποτελεί κατηγορία προς τους Συναδέλφους σε διαθεσιμότητα, για προσπάθεια σύναψης πελατειακών σχέσεων, το να προσάπτεις σε κάποιον, ότι εκμεταλλεύεται τον πόνο και το αδιέξοδο του συναδέλφου του, περιφέροντάς τον από βουλευτή σε βουλευτή για συγκομιδή «ψηφαλακίων», είναι μια κατηγόρια πάρα μα πάρα πολύ βαριά! Που γίνεται ακόμη βαρύτερη όταν μιλάμε για τα Χανιά, που λίγο πολύ, εκτός από συνάδελφοι, είμαστε όλοι γνωστοί και φίλοι. Επειδή εμείς ως μέλη και υποψήφιοι της ΑΟΚ, δεν επιθυμούμε σε καμία περίπτωση να συνδεθεί το όνομά μας άμεσα ή έμμεσα με τέτοιου ποταπού χαρακτήρα πρακτικές, καλούμε και παρακαλούμε όσους εμπλέκονται στην δράση αυτή να πάρουν άμεσα θέση και να μας απαντήσουν

·         Από ποιους έγινε η πρόταση για συναντήσεις με τους τοπικούς βουλευτές
·         Με την σύμφωνη γνώμη ποιων αποφασίστηκε αυτή η δράση
·         Σε τι κλίμα πραγματοποιήθηκαν οι συναντήσεις  

Πιο συγκεκριμένα καλούμε τους

  • Ψαράκη  Αγγελική, εκπρόσωπο των καθηγητών σε διαθεσιμότητα
·         Αρη Ρέττο, πρόεδρο της ΕΛΜΕ Χανίων (ΣΥΝΕΚ)
·         Γιάννη Κυριακάκη, πρώην μέλος της ΕΛΜΕ Χανίων (Παρέμβαση Εκπ. Για Ρ.-Α.)
·         Σίτσα Κοτσιφάκη, πρώην μέλος της ΕΛΜΕ Χανίων (Πρωτοβουλία Παρέμβαση)
·         Οποιονδήποτε άλλον εμπλέκεται

να μας απαντήσουν επώνυμα και ανοικτά για το τι ακριβώς συνέβη.

           Αντιλαμβανόμαστε τον συνδικαλισμό ως το τελευταίο μας καταφύγιο. Θεσμό ιερό που δυστυχώς τον έχουμε ρίξει πολύ χαμηλά. Θεωρούμε λοιπόν ανάξιο και «φθηνό» όποιον τον εκμεταλλεύεται προς ίδιον όφελος. Κι επειδή στην ζωή μας δεν έχουμε «τρέξει» ούτε για βουλευτή, ούτε για περιφερειάρχη, ούτε για υποψήφιο δήμαρχο, ούτε καν για δημοτικό σύμβουλο, και δεν έχουμε σκοπό να το κάνουμε, παρακαλούμε για μια απάντηση. Στην τελική, αν αγνοήσετε το δικό μας δικαίωμα να μάθουμε, έχουν κάθε δικαίωμα οι Συνάδελφοι σε διαθεσιμότητα να γνωρίζουν αν παίζονται τέτοια παιχνίδια στην πλάτη τους. Και αυτούς δεν μπορείτε να τους αγνοήσετε.

                                     Κυριάκος Κουμάκης
                                     Στέλιος Σταυγιαννουδάκης
                                     Γιάννης Νικολάου
                                     Νίκος Ταμπάκης
                                     Πολύμνια Λακιωτάκη

                    Μέλη της Αδέσμευτης Ομάδας Καθηγητών