Παρασκευή, 27 Ιουνίου 2014

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΡΩΤΩΝ ΕΞΙ ΜΗΝΩΝΝιώθουμε την ανάγκη να επικοινωνήσουμε μαζί σας για να μοιραστούμε τους προβληματισμούς μας και τις επιδιώξεις μας μετά από ένα εξάμηνο παρουσίας στο ΔΣ της ΕΛΜΕ.
Στο εξάμηνο που πέρασε στα πλαίσια του ΔΣ αλλά και των Γενικών Συνελεύσεων διαπραγματευτήκαμε δύσκολά θέματα και αρκετά σημαντικά. Συχνά μειοψηφήσαμε.
Σε πολλές αποφάσεις διαφωνήσαμε .  Αλλά αυτά δεν φαίνονται ούτε φτάνουν για να αλλάξει κάτι . Στόχος μας ήταν να ακούγεται μια άλλη άποψη και αυτό το καταφέραμε.
      Μια πρώτη προσπάθεια απολογισμού :

Η ανάληψη της θέσης του Γενικού Γραμματέα από την Ομάδα μας.  
Η άρνηση των υπολοίπων παρατάξεων  να συνεργαστούν για το σχηματισμό προεδρείου είχε σαν αποτέλεσμα 1μήνα μετά τις εκλογές να μην υπάρχει προεδρείο και να μην μπορεί το σωματείο να λειτουργήσει.. Μπροστά στο αδιέξοδο αποδεχθήκαμε την θέση του Γενικού Γραμματέα  συνεργαζόμενοι με τα ΣΥΝΕΚ σε αναλογικό προεδρείο διατηρώντας την ανεξαρτησία και αυτονομία μας.

Στα πλαίσια αυτά σαν προεδρείο καταφέραμε να αναβαθμίσουμε την επικοινωνία με τα σχολεία και τους συνδέσμους και  να ενημερώνεται τακτικά η ιστοσελίδα της ΕΛΜΕ για:
Ημερήσια διάταξη ΔΣ ή ΓΣ
Αποφάσεις ΔΣ και ΓΣ
Ανακοινώσεις ΕΛΜΕ, ΟΛΜΕ
Η προσπάθεια είναι συνεχής και δεν σταματά όπως επίσης αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχουν προβλήματα τα οποία και προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε.

Η κατάθεση απολογισμού , η σύνταξη προϋπολογισμού και η μείωση της συνδρομής    Από την πρώτη στιγμή πιέσαμε ώστε να δίνεται δημόσια λόγος (τακτικά) για την διαχείριση των οικονομικών.

Η στάση μας για το απεργιακό ταμείο . Η θέση μας είναι ένα ταμείο μία συνδρομή.
Δεν νομίζουμε ότι οι συνάδελφοι θα πρέπει να πληρώνουν παραπάνω από μία συνδρομές για διάφορους λόγους.

Η στάση μας για τις διαθεσιμότητες και τις απολύσεις συναδέλφων. 
Η θέση από την αρχή ήταν ενάντια στο θεσμό της διαθεσιμότητας και τις απολύσεις.
Διαφωνήσαμε σε αρκετές περιπτώσεις με τον τρόπο , τον χρόνο και την προετοιμασία της αντίδρασης. Η κινητοποιήσεις του σωματείου ήταν  άτονες, απομαζικοποιημένες  και σε καμία περίπτωση δεν μπόρεσαν να εκπέμψουν τα σωστά μηνύματα για την αντίδραση των συναδέλφων .              

Η στάση μας για την Αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας
Προσπαθήσαμε με τις λιγοστές μας δυνάμεις να κάνουμε μια δημιουργική  κριτική και να εστιάσουμε σε αδυναμίες και προβλήματα του θεσμού παρά να ενδώσουμε σε μια στείρα άρνηση η οποία δεν αποδίδει ούτε στην κοινωνία ούτε στους συναδέλφους.

Η προσπάθεια για αύξηση της μαζικότητας των συνελεύσεων και της συμμετοχής των συναδέλφων με προτάσεις οι οποίες καλές κακές ουδέποτε συζητήθηκαν αφού θεωρήθηκαν ανάξιες συζήτησης .

Η στάση μας πάνω στις αντιδράσεις και τον τρόπο δράσης του κλάδου σε διάφορα θέματα.  Είναι πάντα βασισμένη στον διάλογο, τον σεβασμό της αντίθετης άποψης και την προσπάθεια  ενημέρωσης και κινητοποίησης των συναδέλφων και όχι συγκεκριμένων ομάδων.

Η άποψή μας για τον λόγο που εκφέρει το σωματείο προς την κοινωνία.
Ο λόγος του σωματείου πρέπει να αλλάξει. Ο ξύλινος , συνδικαλιστικός  και καταγγελτικός λόγος είναι μάλλον παρωχημένος . Προσπαθούμε να εκφράσουμε λόγο ενωτικό όχι κομματικό , που δεν διαιρεί,  που δεν  ικανοποιεί συγκεκριμένους πολιτικούς χώρους, κόμματα και τελείες.

Δυστυχώς στο ΔΣ αλλά και στις Γενικές Συνελεύσεις ακούγεται συχνά διαχωρισμός των  συναδέλφων σε «καλούς – αγωνιστές» και κακούς – φοβισμένους – υποχείρια».  Ο διαχωρισμός αυτός γίνεται με ευκολία όταν αφορά τους άλλους (αυτούς που δεν συμφωνούν μαζί μας). Η ΕΛΜΕ είναι το σωματείο όλων μας και συμμετέχουμε όλοι σε αυτό . Δεν είναι κλειστή λέσχη απεργών , αγωνιστών ή των  μελών παρατάξεων. Επίσης ισχυρή είναι η  ενόχλησή μας από τις συνεχείς καταγγελίες , τον καταγγελτικό λόγο τις προσωπικές επιθέσεις . Δεν νομίζουμε ότι το ΔΣ ή η ΓΣ είναι όργανα τα οποία πρέπει να γίνονται μέσα στοχοποίησης.  Πιστεύουμε στην ανάγκη έκφρασης και διατήρησης των απόψεων  ακόμα (ή μάλλον κυρίως)  όταν δεν συμφωνούμε με αυτές.

Επίσης νομίζουμε ότι η ΕΛΜΕ θα πρέπει να γίνει πιο φιλική προς τα μέλη και οι καθηγητές να αποκτήσουν τρόπο και μέσο να επικοινωνίσουν να
Στα πλαίσια αυτά στηρίξαμε και στιρίζουμε την προσπάθεια για δημιουργία Θεατρικής , ποδοσφαιρικής και φωτογραφικής ομάδας.

Δεν είμαστε επαγγελματίες επαναστάτες , ούτε γεννημένοι αγωνιστές , ούτε δημοκράτες από κούνια. Δεν έχουμε την μία και μόνη αλήθεια  , δεν διεκδικούμε το αλάθητο δεν έχουμε εχθρούς. 
Δεν είμαστε συνδικαλιστές και δεν θα γίνουμε ποτέ.
Θα προσπαθήσουμε να διευρύνουμε αυτή την προσπάθεια και να έρθουν και άλλοι συνάδελφοι να την πλαισιώσουν .
Αν τα καταφέρουμε θα αποχωρήσουμε αφήνοντας πιο άξιους να συνεχίσουν ,
Αν δεν τα καταφέρουμε θα αυτοδιαλυθούμε αφού οι συνάδελφοι θα μας έχουν δείξει (και εμείς θα έχουμε αποδεχθεί)  την πληρότητα των παρατάξεων που υπάρχουν, στην έκφραση των απόψεων του κλάδου.


Αδέσμευτη Ομάδα Καθηγητών