Τετάρτη, 22 Οκτωβρίου 2014

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΕΚΑ ΜΗΝΩΝ ΣΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΕΛΜΕ
Η αποστροφή των συναδέλφων στο συνδικαλισμό και τους συνδικαλιστές , η αποχή από τις συλλογικές διαδικασίες, η έλλειψη εμπιστοσύνης στο σωματείο και η απουσία εναλλακτικών προτάσεων μας οδήγησαν στο δίλλημα: Είτε θα απείχαμε από τα κοινά, είτε θα αναλαμβάναμε δράση και θα συμμετείχαμε με τις λιγοστές μας δυνάμεις. Επιλέξαμε το δεύτερο και τον περασμένο Νοέμβριο  συστήσαμε την Αδέσμευτη Ομάδα Καθηγητών, μια ανεξάρτητη παράταξη μακριά και πέρα από κομματικές σκοπιμότητες και πολιτικά παιχνίδια. Στόχος μας είναι να ακούγεται μια αδέσμευτή και ανεξάρτητη φωνή η οποία πιστεύουμε ότι εκφράζει και την πλειοψηφία των συναδέλφων.
 Αναπάντεχα οι συνάδελφοι μας τίμησαν με την ψήφο τους και μας εμπιστεύθηκαν μια έδρα στο ΔΣ της ΕΛΜΕ Χανίων
Στους δέκα μήνες που πέρασαν στα πλαίσια του ΔΣ αλλά και των Γενικών Συνελεύσεων διαπραγματευτήκαμε δύσκολα και σημαντικά θέματα. Συχνά μειοψηφήσαμε. Σε πολλές αποφάσεις διαφωνήσαμε. Αρκετές προτάσεις κάναμε. Βέβαια αυτά δεν φτάνουν για να αλλάξει κάτι . Στόχος μας ήταν να ακούγεται μια άλλη άποψη και αυτό το καταφέραμε.
Μια πρώτη προσπάθεια απολογισμού

 •                  Η ανάληψη της θέσης του Γενικού Γραμματέα από την Ομάδα μας.  

Η άρνηση των υπολοίπων παρατάξεων  να συνεργαστούν για το σχηματισμό προεδρείου είχε σαν αποτέλεσμα 1 μήνα μετά τις εκλογές να μην υπάρχει προεδρείο και να μην μπορεί το σωματείο να λειτουργήσει. Μπροστά στο αδιέξοδο αποδεχθήκαμε την θέση του Γενικού Γραμματέα  συνεργαζόμενοι με τα ΣΥΝΕΚ σε αναλογικό προεδρείο διατηρώντας την ανεξαρτησία και αυτονομία μας.
Στα πλαίσια αυτά σαν προεδρείο και από την θέση του Γενικού Γραμματέα καταφέραμε να αναβαθμίσουμε την επικοινωνία με τα σχολεία και τους συνδέσμους και  να ενημερώνεται τακτικά η ιστοσελίδα της ΕΛΜΕ για:

 •    Ημερήσια διάταξη ΔΣ ή ΓΣ
 •   Αποφάσεις ΔΣ και ΓΣ
 •  Ανακοινώσεις ΕΛΜΕ, ΟΛΜΕ

Η προσπάθεια είναι συνεχής και δεν σταματά όπως επίσης αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχουν προβλήματα τα οποία και προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε και να ανταποκριθούμε επιτυχώς στα καθήκοντα του Γενικού Γραμματέα.


 •          Η κατάθεση απολογισμού , η σύνταξη προϋπολογισμού και η μείωση της συνδρομής   

Από την πρώτη στιγμή πιέσαμε ώστε να δίνεται δημόσια λόγος (τακτικά) για την διαχείριση των οικονομικών. Καταφέραμε να συνταχθεί απολογισμός και να κατατεθεί ένα πρώτο σχέδιο προϋπολογισμού και να παρθεί απόφαση στα πλαίσια του ΔΣ  για μείωση της συνδρομής.


 •             Η στάση μας για το απεργιακό ταμείο . Η θέση μας είναι ένα ταμείο μία συνδρομή.  Δεν νομίζουμε ότι οι συνάδελφοι θα πρέπει να πληρώνουν παραπάνω από μία συνδρομές για διάφορους λόγους. •              Η στάση μας για τις διαθεσιμότητες και τις απολύσεις συναδέλφων. 

Η θέση από την αρχή ήταν ενάντια στο θεσμό της διαθεσιμότητας και τις απολύσεις.
Διαφωνήσαμε σε αρκετές περιπτώσεις με τον τρόπο , τον χρόνο και την προετοιμασία της αντίδρασης. Η αποτυχημένη απεργία διαρκείας του περασμένου Σεπτεμβρίου είχε σαν αποτέλεσμα την εκτόνωση της έντασης, την απογοήτευση και τελικά οι  κινητοποιήσεις του σωματείου έκτοτε να είναι  άτονες, απομαζικοποιημένες  και σε καμία περίπτωση δεν μπόρεσαν να εκπέμψουν τα σωστά μηνύματα για την αντίδραση των συναδέλφων .  Η πρότασή μας για εκτός ωραρίου καθημερινές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας δεν βρήκε ανταπόκριση στη ΓΣ .             


 •                Η στάση μας για την Αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας

Προσπαθήσαμε με τις λιγοστές μας δυνάμεις να κάνουμε μια δημιουργική  κριτική και να εστιάσουμε σε αδυναμίες και προβλήματα του θεσμού παρά να ενδώσουμε σε μια στείρα άρνηση η οποία δεν αποδίδει ούτε στην κοινωνία ούτε στους συναδέλφους.


 •                  Η στάση μας για το νέο Λύκειο και την τράπεζα θεμάτων.

Η προσπάθεια μεταρρύθμισης στο Λύκειο είναι για άλλη μια φορά αποσπασματική και πρόχειρη, βασισμένη σε συντεχνιακά παρά σε παιδαγωγικά κριτήρια. Από την αρχή υποστηρίξαμε όλες τις προσπάθειες ενημέρωσης και αντίδρασης.


 •                   Η προσπάθεια για αύξηση της μαζικότητας των συνελεύσεων και της συμμετοχής των συναδέλφων με προτάσεις οι οποίες (καλές ή κακές) ουδέποτε συζητήθηκαν αφού θεωρήθηκαν ανάξιες συζήτησης .


Καταφέραμε, σεβόμενοι τις διαδικασίες, να καταθέτουμε τις προτάσεις μας δημόσια  πριν τη ΓΣ ώστε να είναι σε γνώση των συναδέλφων


 •                     Η στάση μας πάνω στις αντιδράσεις και τον τρόπο δράσης του κλάδου σε διάφορα θέματα. 

Είναι πάντα βασισμένη στον διάλογο, τον σεβασμό της αντίθετης άποψης και την προσπάθεια  ενημέρωσης και κινητοποίησης των συναδέλφων και όχι συγκεκριμένων ομάδων.


 •                 Η άποψή μας για τον λόγο που εκφέρει το σωματείο προς την κοινωνία.

Ο λόγος του σωματείου πρέπει να αλλάξει. Ο ξύλινος, παλαιο-συνδικαλιστικός  και καταγγελτικός λόγος είναι μάλλον παρωχημένος. Προσπαθούμε να εκφράσουμε λόγο ενωτικό όχι κομματικό, που δεν διαιρεί, που δεν ικανοποιεί συγκεκριμένους πολιτικούς χώρους, κόμματα και τελείες.

Δυστυχώς στο ΔΣ αλλά και στις Γενικές Συνελεύσεις ακούγεται συχνά διαχωρισμός των  συναδέλφων σε «καλούς – αγωνιστές» και κακούς – φοβισμένους – υποχείρια».  Ο διαχωρισμός αυτός γίνεται με ευκολία όταν αφορά τους άλλους (αυτούς που δεν συμφωνούν μαζί μας). Η ΕΛΜΕ είναι το σωματείο όλων μας και συμμετέχουμε όλοι σε αυτό . Δεν είναι κλειστή λέσχη απεργών, αγωνιστών ή των μελών παρατάξεων. Επίσης ισχυρή είναι η  ενόχλησή μας από τις συνεχείς καταγγελίες, τον καταγγελτικό λόγο τις προσωπικές επιθέσεις. Δεν νομίζουμε ότι το ΔΣ ή η ΓΣ είναι όργανα τα οποία πρέπει να γίνονται μέσα στοχοποίησης.  Πιστεύουμε στην ανάγκη έκφρασης και διατήρησης των απόψεων  ακόμα (ή μάλλον κυρίως)  όταν δεν συμφωνούμε με αυτές.

 Επίσης νομίζουμε ότι η ΕΛΜΕ θα πρέπει να γίνει πιο φιλική προς τα μέλη και οι καθηγητές να αποκτήσουν τρόπο και μέσο να επικοινωνήσουν.
Στα πλαίσια αυτά στηρίξαμε και στηρίζουμε την προσπάθεια για διεύρυνση των δραστηριοτήτων της ΕΛΜΕ, την στήριξη των προσπαθειών των συναδέλφων (για δημιουργία Θεατρικής , ποδοσφαιρικής φωτογραφικής ομάδας κ.α.) και την διερεύνηση δυνατοτήτων παροχής διευκολύνσεων σε προϊόντα και υπηρεσίες στα μέλη του σωματείου. Πιστεύουμε ότι η ΕΛΜΕ είμαστε όλοι μας και το σωματείο θα πρέπει να είναι δίπλα στο συνάδελφο υποστηρίζοντας με δράσεις και πρωτοβουλίες τα μέλη της και ασκώντας πολύπλευρο έργο.
Δεν φοβόμαστε να κάνουμε λάθη. Μόνο έτσι θα έχουμε τη δυνατότητα να τα διορθώσουμε. Έτσι και αλλιώς λάθη δεν κάνει όποιος δεν κάνει τίποτα.

 Δεν είμαστε επαγγελματίες επαναστάτες , ούτε γεννημένοι αγωνιστές, ούτε δημοκράτες από κούνια. Δεν έχουμε την μία και μόνη αλήθεια, δεν διεκδικούμε το αλάθητο δεν έχουμε  συναδέλφους-εχθρούς. 
Δεν είμαστε επαγγελματίες συνδικαλιστές και δεν θα γίνουμε ποτέ.
Θα προσπαθήσουμε να διευρύνουμε αυτή την προσπάθεια και να έρθουν και άλλοι συνάδελφοι να την πλαισιώσουν .
Αν τα καταφέρουμε θα αποχωρήσουμε αφήνοντας πιο άξιους να συνεχίσουν ,
Αν δεν τα καταφέρουμε θα αυτοδιαλυθούμε αφού οι συνάδελφοι θα μας έχουν δείξει (και εμείς θα έχουμε αποδεχθεί)  την πληρότητα των παρατάξεων που υπάρχουν, στην έκφραση των απόψεων του κλάδου.

Αδέσμευτη Ομάδα Καθηγητών

Ενώνουμε τις δυνάμεις μας - Συνθέτουμε τις απόψεις μας - Διατηρούμε την αυτονομία μας