Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

Άνακοίνωση - Απάντηση Α.Ο.Κ.



Συνάδελφοι ,
     Είναι μόλις λίγες  εβδομάδες που στη χώρα μας διεξήχθησαν βουλευτικές εκλογές.
     Την ημέρα που η νέα κυβέρνηση θα έπαιρνε ψήφο εμπιστοσύνης από την βουλή (10/2) και πριν ακόμα αναλάβουν οι υπουργοί τα καθήκοντά τους και χωρίς να έχουμε δει νομοθετικό έργο (γενικότερα οποιοδήποτε έργο από την νέα κυβέρνηση)   κάποιοι συνάδελφοι ζήτησαν να κάνουμε Γενική Συνέλευση (!!!) για να «….επαναδιατυπώσουμε τα αιτήματά μας…»  και «... να καταθέσουμε έναν συνεκτικό "οδικό χάρτη" για τις αγωνιστικές μας διεκδικήσεις….» αίτημα με το οποίο ο εκπρόσωπος της Αδέσμευτης Ομάδας Καθηγητών στο ΔΣ  διαφώνησε και το καταψήφισε.
     Αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και αντιλήψεις (πράγμα θεμιτό στην Δημοκρατία) ιδιαίτερα από τους συναδέλφους οι οποίοι επιδιώκουν την μόνιμη ρήξη και ανατροπή όλων των κυβερνήσεων ακόμα και αυτών που δεν έχουν  κυβερνήσει ακόμα. Σεβόμαστε τις απόψεις τους , τις κατανοούμε αλλά δεν τις αποδεχόμαστε.
    Εμείς σαν ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ ΟΜΑΔΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ δεν ανήκουμε σε κανένα κόμμα, ούτε έχουμε πολιτικούς καθοδηγητές, ούτε παίρνουμε γραμμή από Αθήνα.
Εμείς ως Αδέσμευτη Ομάδα Καθηγητών θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι :
  1. Δεν είμαστε εξ’ ορισμού υπέρ ή κατά κάποιας κυβέρνησης. Κρίνουμε κάθε φορά τα μέτρα, τις αποφάσεις και τις πολιτικές που ακολουθούνται και επ’ αυτών αποφασίζουμε.
  2. Αναγνωρίζουμε ότι οι αρχικές εξαγγελίες της κυβέρνησης κινούνται σε θετική κατεύθυνση και απαντάνε στα φλέγοντα αιτήματα του κλάδου (αξιολόγηση, διαθεσιμότητες, τράπεζα θεμάτων).
  3. Δεν έχουμε καμία βεβαιότητα ότι οι εξαγγελίες θα γίνουν πράξη και γι’ αυτό θα παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις.
  4. Δεν αντιλαμβανόμαστε την «ζέση» να μπει ο κλάδος σε αγωνιστικό πρόγραμμα , ούτε να θυμίσουμε στον υπουργό τα αιτήματά μας όταν το έχει κάνει η ΟΛΜΕ με υπόμνημα που κατέθεσε αρμοδίως πριν από μερικές  μέρες.
  5. Το πλαίσιο το οποίο επικαλούνται  οι συνάδελφοι (αποφάσεις συνεδρίου ΟΛΜΕ) είναι ήδη ψηφισμένο και μάλιστα από το συνέδριο της ΟΛΜΕ άρα η συνέλευση δεν έχει να αποφασίσει για κάτι και μόνο ενημερωτικό χαρακτήρα θα έχει . Προτείνουμε, λοιπόν,  αντί για συνέλευση να γίνει εκδήλωση-συζήτηση με θέμα «Οι εξελίξεις στην παιδεία και τα αιτήματα του κλάδου» .
  6. Συνελεύσεις χωρίς μαζικότητα υποβαθμίζουν το θεσμό ενώ οι αποφάσεις που παίρνονται από 30 -40 συναδέλφους δεν γίνονται δεκτές από την συντριπτική πλειοψηφία γιατί δεν έχουν την αναγκαία νομιμοποίηση που δίνει η μαζικότητα.   Τέτοιες συνελεύσεις έγιναν την προηγούμενη χρονιά αρκετές  (22/1, 26/2, 14/3, 31/3, 5/5, 24/9, 30/10, 25/11) και με ανάλογο θεματολόγιο.

Συνάδελφοι,
Το κάλεσμα για παρατεταμένο, διαρκή  αγώνα ενάντια σε μια κυβέρνηση που ουσιαστικά δεν έχει ακόμα κυβερνήσει δεν μπορούμε να το αποδεχθούμε ακόμα.
Θα είμαστε όμως έτοιμοι στο πρώτο νομοθέτημα, την πρώτη απόφαση , την πρώτη δήλωση, την πρώτη σκέψη που θα γίνει ενάντια στα συμφέροντα του κλάδου, να αντιδράσουμε .
Στην παρούσα φάση αυτό που χρειαζόμαστε είναι ηρεμία και επαγρύπνηση.
Η επαναστατική γυμναστική μπορεί να περιμένει.
  
Αδέσμευτη Ομάδα Καθηγητών

Ενώνουμε τις δυνάμεις μας - Συνθέτουμε τις απόψεις μας - Διατηρούμε την αυτονομία μας