Δευτέρα 23 Μαΐου 2022

Ανακοίνωση της Αδέσμευτης Ομάδας Καθηγητών για τις εκλογές

 

Συνάδελφοι ,


Σε λίγες μέρες θα διεξαχθούν οι εκλογές για την ανάδειξη αντιπροσώπων για το 20o Συνέδριο της ΟΛΜΕ στο οποίο θα αναδειχθεί και το νέο ΔΣ της ΟΛΜΕ για τα επόμενα δύο χρόνια.

Πριν από τρία χρόνια στις αντίστοιχες εκλογές είχαμε την τιμή να εκπροσωπήσουμε την ΕΛΜΕ Χανίων στο 19ο σύνεδρο της ΟΛΜΕ.

Περιμέναμε να συμμετάσχουμε σε ένα συνέδριο στο οποίο θα γινόταν ουσιαστική συζήτηση για τα προβλήματα της εκπαίδευσης και των συναδέλφων και θα λαμβάνονταν αποφάσεις που θα καθόριζαν την πορεία του Σωματείου. Παρακολουθήσαμε τις εργασίες του συνεδρίου με μεγάλο ενδιαφέρον και προσοχή. Δυστυχώς οι προσδοκίες μας δεν επαληθεύτηκαν. Νιώσαμε ότι συμμετείχαμε σε ένα διάλογο κωφών, με διαπληκτισμούς, φωνές και τσαμπουκάδες. Κάθε παράταξη προσπαθούσε να πείσει ότι όλα τα έκανε σωστά και ότι για τα προβλήματα φταίνε οι “άλλοι”.

Άξιο απορίας είναι ποιον προσπάθησαν να πείσουν οι ομιλητές, με δεδομένο ότι στο Συνέδριο μετέχουν συνάδελφοι η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων έχει εκλεγεί με ψηφοδέλτια παρατάξεων που μετέχουν στο ΔΣ της ΟΛΜΕ, με αποτέλεσμα η ψήφος τους να είναι δεδομένη και το αποτέλεσμα σε μεγάλο βαθμό προδιαγεγραμμένο.


Τι είδαμε: Αντεγκλήσεις, αλληλοκατηγορίες, προκλητική παραβίαση του χρόνου των ομιλιών, διαδικασίες οι οποίες διαρκούσαν ατελείωτες ώρες, τακτικισμούς, ακόμα και συνθήματα (!) και πανό (!). Οπαδική συμπεριφορά με αρχηγούς “κερκίδας” τα πρώτα ονόματα κάθε παράταξης. Θα μπορούσαμε να το παρομοιάσουμε με μια θυελλώδη συνεδρίαση της Βουλής, αλλά δυστυχώς η παρομοίωση αυτή υπολείπεται της πραγματικότητας. Εικόνες οικείες σε όσους μετείχαν σε Πανσπουδαστικό Συνέδριο. Από τα συνέδρια που κάναμε ως φοιτητές έχουν περάσει πολλά χρόνια, αλλά, δυστυχώς, συνδικαλιστικά δεν εξελισσόμαστε ως κλάδος και συνεχίζουν να μας βασανίζουν οι παθογένειες που είχαμε ως φοιτητές.


Τι δεν είδαμε: ουσιαστική συζήτηση για τα προβλήματα της εκπαίδευσης, λύσεις, προτάσεις, όραμα, στόχους. Δεν ακούσαμε κάποια αυτοκριτική, δεν υπήρξε διάθεση ή έστω απόπειρα σύγκλισης. Δεν υπήρξαν συναινετικές προτάσεις ούτε διάλογος. Δεν υπήρξε παράταξη που να αναγνώρισε ότι έκανε έστω και ένα … λάθος.


Δεν τρέφουμε αυταπάτες για το 20ο συνέδριο. Το αποτέλεσμα είναι σχεδόν προδιαγεγραμμένο. Εμείς απλώς ζητάμε να μας ψηφίσετε για να ακουστεί μια αδέσμευτη φωνή, όπως και πριν από τρία χρόνια, όταν ο εκπρόσωπός μας μίλησε για όλα αυτά στο Συνέδριο.


Η Αδέσμευτη Ομάδα Καθηγητών συμμετέχει ενεργά τα τελευταία εννέα χρόνια. Από την αρχή στόχος μας ήταν να λέμε την άποψή μας, ακόμα κι όταν είναι αντιδημοφιλής. Δεν προσπαθούμε να χαϊδέψουμε αυτιά ή να κερδίσουμε ψήφους και να αυξήσουμε την εκλογική μας πελατεία. Προσπαθούμε να αρθρώσουμε ουσιαστικό λόγο πάνω στα προβλήματα της εκπαίδευσης και να συμβάλουμε με προτάσεις στις κατά καιρούς προκλήσεις ενάντια στην καθολική άρνηση και τη χωρίς συζήτηση απόρριψη.

Έχουμε δεχτεί την κατηγορία-χαρακτηρισμό των φιλοκυβερνητικών και με την προηγούμενη και με την τωρινή κυβέρνηση απλά και μόνο γιατί προσπαθούμε να συμβάλουμε δημιουργικά με προτάσεις μακριά από τον ξύλινο λόγο και την καταστροφολογία.

Γύρω μας βλέπουμε συναδέλφους και όχι αντιπάλους. Πιστεύουμε ότι είναι περισσότερα αυτά που μας ενώνουν παρά αυτά που μας χωρίζουν.

Μας ενώνουν τα προβλήματα και θα έπρεπε να μας ενώνει και η αναζήτηση λύσεων και η διατύπωση προτάσεων.


ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ

1. Υπερασπιζόμαστε το αγαθό της δημόσιας δωρεάν Παιδείας .

2. Προωθούμε την ανάπτυξη ενός μαζικού, ρεαλιστικού και σύγχρονου συνδικαλισμού, ως έκφραση μιας ελεύθερης, αυτόνομης, ανεξάρτητης και αδέσμευτης εθελοντικής δραστηριότητας, απαλλαγμένης από κομματικές κηδεμονίες και δεσμεύσεις.

3. Υπερασπιζόμαστε τα εργασιακά δικαιώματα του κλάδου μας


Είμαστε Ανεξάρτητοι, επειδή θεωρούμε ότι η απεμπλοκή από τον σφιχτό εναγκαλισμό των πολιτικών κομμάτων είναι η απαραίτητη συνθήκη για την ανάδειξη μιας αυτόνομης και αποτελεσματικής έκφρασης του εκπαιδευτικού συνδικαλιστικού κινήματος, ικανής να ανταποκριθεί στις σύγχρονες απαιτήσεις υπεράσπισης των αγώνων του κλάδου.


Είμαστε Ενωτικοί γιατί πιστεύουμε ότι τα κοινά προβλήματα χρειάζονται κοινή αντιμετώπιση.


ΣΤΟΧΕΥΟΥΜΕ

  • Σε μία εκπαιδευτική αναβάθμιση που θα οδηγεί σε ένα σχολείο της δημοκρατίας, της ισότητας, της συλλογικής ευθύνης και της δημιουργίας.

  • Σε ένα σχολείο που θα διαμορφώνει την προσωπικότητα των μαθητών, ώστε να γίνουν ελεύθεροι, ικανοί, έντιμοι, υπεύθυνοι και ενεργοί πολίτες, έχοντας αναπτύξει δεξιότητες αρμονικής, δημιουργικής και παραγωγικής συνεργασίας και έχοντας ενστερνιστεί τις αρχές της ελευθερίας και τις αξίες της δημοκρατίας.


ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

Έναν πολιτικό λόγο της σύνθεσης προτάσεων, μετά από συζήτηση και προβληματισμό, για ένα εκπαιδευτικό συνδικαλιστικό κίνημα που:

- δε θα κραυγάζει μόνο και θα απορρίπτει, ούτε θα χειροκροτεί και θα υπακούει σε κομματικές εντολές

- θα προτείνει, θα συνθέτει και θα διεκδικεί στην κατεύθυνση της υπεράσπισης των δικαιωμάτων μας και την κατάκτηση καλύτερων όρων εργασίας.

- θα είναι ενάντια στον ατομικισμό και στην αντίληψη της ανάθεσης της λύσης των προβλημάτων μας σε τρίτους.


Σας καλούμε να μας στηρίξετε.


Αδέσμευτη Ομάδα Καθηγητών


Ενώνουμε τις δυνάμεις μας -

Συνθέτουμε τις απόψεις μας -

Διατηρούμε την αυτονομία μας



ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ για το 20ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ της ΟΛΜΕ

Κουμάκης Κυριάκος του Εμμανουήλ

Νικολάου Γιάννης του Γεωργίου

Σταυγιαννουδάκης Στυλιανός του Γεωργίου

Φραδέλλος Χρήστος του Πέτρου

Χελιουδάκη Ελπίδα του Νικολάου


ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ ΟΜΑΔΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ